Conopida

conopida

O leguma cu buchetele albe atasate la un singur stem, care formeaza compact o varza. Capul alb este inconjurat de frunze lungi verzi atasate la stem. Aceste frunze protejeaza conopida de lumina soarelui, impiedicand clorofila sa se dezvolte. Deoarece capul este protejat de frunze, acesta ramane alb. Soiurile mai vechi de conopida trebuie sa aibe frunzele legate in jurul capului pentru protectie. Conopida este strans legata de broccoli, dar are capul dens si compact. Aceasta are un gust dulce cremos si chiar daca florile sunt cele mai comun consumate in alimentatie, frunzele si tulpina de asemenea sunt comestibile.

Utilizari

Frunzele, tulpina si buchetelele pot fi consumate crude sau fierte. Acestea sunt consumate fie ca atare, fie in salate. Cand sunt fierte acestea pot fi consumate ca si garnitura, singure sau acoperite cu un sos. De asemenea, conopida este de multe ori adaugata la alte feluri de mancare, precum cartofi prajiti, paste, omlete, sau supe. Conopida poate fi schimbata in unele retete cu broccoli.

Pregatirea conopidei

Conopida nu trebuie spalata decat in momentul in care este taiata si folosita. Dupa ce conopida a fost taiata, inmuiati-o in apa sarata sau apa cu otet pentru a elimina orice insecte depuse pe buchetele.

– scoateti frunzele exterioare din capul conopidei.
– scoateti manta de pe capul conopidei cu un cutit ascutit. Cand manta este eliminata, miezul va ramane.
– incepeti sa eliminati florile pentru fiecare buchetel, lasand si putina tulpina.
– daca florile sunt mai mari, pot fi taiate in bucati mai mici.

Cum gatiti conopida

Conopida poate fi preparata folosind mai multe metode. Unele metode comune sunt aburul, fierberea, sauteing, prajire si cuptorul cu microunde. Conopida ar trebui sa fie fiarta pana cand se inmoaie. Daca este gatita prea mult timp, florile vor cadea si devin moi.

Sfaturi

Nu gatiti prea mult conopida. Acest lucru va determina ruperea, pierderea culorii, eliminarea gustului si va provoca pierderea substantelor nutritive.
Cand gatiti conopida, pentru a pastra culoarea adaugati una sau doua linguri de suc de lamaie, o lingura de otet sau o ceasca de lapte. Laptele va oferi un gust mai dulce conopidei.
Pentru o garnitura aromata, conopida se va servi cu un sos de branza.
Atunci cand gatiti conopida, tunderea frunzelor se face printr-un ‘X’ de aproximativ un centimetru adanc in partea de jos a miezului pentru a accelera timpul de gatire.
Aruncarea unor bucati de paine in apa atunci cand conopida se gateste va ajuta la eliminarea mirosului.
Un kilogram de conopida este egal cu o cana si jumatate. Una de marime medie este egal cu trei cesti tocate. Pachetul de conopida congelata este egal cu doua cani taiate.
Nu gatiti conopida intr-o oala de aluminiu sau fier, deoarece substantele chimice din conopida reactioneaza cu metalele si acest lucru poate decolora conopida.