Portocalele

portocalele

Beneficiile consumului de portocale

Portocalul delicios si suculent contine o lista impresionanta de substante nutritive, vitamine, minerale esentiale pentru cresterea si dezvoltarea normala.

Nutrientii din portocale sunt diversi si numerosi. Fructul este scazut in calorii, nu contine grasimi saturate si colesterol, este bogat in fibre alimentare, pectina care este foarte eficienta la persoanele cu exces de greutate corporala. Pectina, prin actiunea sa ca laxativ, ajuta la protectia mucoasei colonului prin micsorarea timpului de expunere la substantele toxice, precum si prin legarea de substante cancerigene din colon. S-a demonstrat ca pectina reduce nivelul colesterolului din sange prin reducerea de re-absorbtie din colon prin legarea acizilor biliari in colon.

Portocala, ca si fructe citrice este o sursa excelenta de vitamina C (prevede 53.2 mg la 100 de grame, circa 90% din DRI). Vitamina C este un antioxidant puternic. Consumul de alimente bogate in vitamina C ajuta organismul sa lupte impotriva agentilor infectiosi si a radicalilor liberi, pro-inflamatorii din sange.

Fructul contine o varietate de fitochimicale. Hesperetin, naringin si naringenin sunt flavonoide gasite in citrice. Naringenin s-a dovedit a avea un efect bio-activ asupra sanatatii umane ca si antioxidant, elimina radicalii liberi, anti-inflamator, si modulator al sistemului imunitar. Aceasta substanta reduce prejudiciul oxidant al ADN-ului in studii in vitro.

Portocalele contin un nivel ridicat de vitamina A si alte flavonoide antioxidanti, cum ar fi alfa si beta caroten, beta-criptoxantina, zea-xanthin si luteina. Acesti compusi sunt cunoscuti a avea proprietati antioxidante. Vitamina A este necesara pentru mentinerea membranelor mucoase sanatoase si a pielii, fiind esentiala pentru vedere. Consumul de fructe naturale bogate in flavonoizi ajuta organismul pentru a proteja de cancer pulmonar si al cavitatii bucale.

Este o sursa buna de vitamina din complexul B, precum tiamina, piridoxina si folati. Aceaste vitamina sunt esentiale deoarece trupul le cere de la surse externe pentru a se reface.

Portocala contine o cantitate foarte buna de minerale precum calciu si potasiu. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si fliude corporale, care te ajuta la controlul ritmului cardiac si a tensiunii arteriale prin contracararea actiunilor de sodiu.

Este demonstrat stiintific ca fructele citrice au multe beneficii pentru sanatate deoarece sunt bogate in vitamine si minerale. Incep a fi apreciate si datorita faptului ca ceilalti compusi biologici activi, non-nutrienti precum antioxidantii fito-chimici, fibre alimentare solubile si insolubile ajuta la reducerea riscului de cancer, boli cronice precum artrita, obezitatea si bolile cardiace coroniene.

Cumparati fructe proaspete, care caracterizeaza fermitate, dar cedeaza la preziune blanda, dar isi revin imediat. Portocalele proaspete au culori mai luminoase, lipsit de orice riduri pe piele, ar trebui sa se simta grele pentru dimensiunea lor, si da aroma dulce. Evitati orice fruct deschis moale cu pete de mucegai si care tind sa piara mai devreme.

Portocalele pot fi pastrate la temperatura camerei timp de o saptamana sau mai mult, dar tin mai bine pana la doua saptamani in compartimentul de fructe/legume din frigider. Puteti pastra sucul proaspat de portocale in congelator. Coaja de portocala o puteti pastra intr-un recipient de sticla etans, departe de umiditate.

Portocalele pot fi consumate oricand, oriunde, trebuie doar spalate sub jet de apa pentru a indeparta murdaria de suprafata si orice reziduri de pesticide.

Sucul de portocale este consumat in toata lumea. Cu toate acestea, fructele crude sunt considerate mai sanatoase decat sucul acestora, in termenii de benefici antioxidante. Continutul de fibre solubile si insolubile este diminuat in cazul sucului.

Daca va doriti un suc de portocale, optati pentru cel pregatit acasa in locul bauturilor comericale, care pot contine conservanti si coloranti artificiali. Aceste fructe trebuie aduse la temperatura camerei daca sunt pastrate in frigider.

Partea exterioara, coaja de portocala are multe benefici culinare datorita puternicei sale arome.