Rodiile

rodia

Beneficiile rodiilor asupra frumusetii

Rodia este un fruct din copacul numit Punica si toate partile rodiei au proprietati medicinale – florile, frunzele, fructele, uleiul, coaja, radacina si sucul.

Proprietatile terapeutice ale rodiei sunt datorate numarului de fitochimicale care include acidul elagic, acidul punicic (un acid gras polinesaturat), flavonoide, antociandinine, ellagitannins, antociani precum flavone estrogenice si flavonoli. Sucul de rodie a fost evaluat ca avand un antioxidant mai bun (substante care protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi din organism), nivel comparativ cu cel al ceaiului verde sau al vinului rosu, cu o ORAC (capacitatea antioxidanta) de 2860 de unitati pe 100 de grame. De asemenea, este bogat in substante nutritive, cum ar fi vitamina C, vitamina B5 (acid pantotenic), potasiu, polifenoli si fibre.

23 de studii clinice referitoare la eficacitatea medicamentului de rodie in cazul diferitelor boli au fost inregistrate la Institutul National de Sanatate in anul 2010. Acest senzational fruct este benefic in anumite boli, unele chiar mortale inclusiv cele de prostata si de san, hipertensiune arteriala, boli coronariene, leziuni cerebrale infantile, diabet, limfoame, infectii rhinovirus, raceala, probleme de colesterol, stres oxidativ, hemodializa de rinichi, anemie, probleme ale pielii. Este de asemenea, un anti-bacterian si antiviral natural.

Cercetarile au aratat ca acidul punicic prezent in uleiul din semintele de rodie previne dieta indusa de obezitate si rezistenta la insulina, care nu este dependenta de modificarile dietei sau prin utilizarea energiei corpului. Evident, este de asemenea, si eficient in reducerea colesterolului in afara de efectul favorabil asupra profilului lipidic.

Proprietatile puternice anti-inflamatorii si de hidratare ale rodiei au fost folosite pentru frumusete, in industria cosmeticelor sub forma de ulei de rodie, din semintele acestui fruct. Acest ulei are proprietati miraculoase de vindecare.

Se trateaza acneea inflamatorie, eruptiile cutanate, eczemele (solzoase cronice si eruptii puriginoase) si psoriazis (tulburare cronica imun-mediate caracterizata prin culoare rosie, groasa si solzoasa a pielii), pe langa toate acestea este si un puternic astringent.

Efectul anti-pigmentar a acestui ulei este adecvat in indepartarea petelor si cicatricilor. Este non-comedogenic (produs cosmetic care nu blocheaza porii pielii).

Uleiul de rodie este benefic in cosmetica sub forma de creme anti-rid, sapunuri, sampoane, creme hidratante si balsamuri de buze pentru tratarea buzelor crapate. Aceasta este cauza prezentei de antioxidanti in rodii, stimuleaza regenerarea celulelor, cresterea elasticitatii pielii si protejarea stratului exterior al epidermei.

Rodia previne defalcarea de colagen si elastina din piele, care sunt esentiale in mentinerea pielii tinere.

Extractul de rodie este utilizat in stomatologie ca si pasta de dinti pentru proprietatile sale antibacteriene impotriva placii dentare, pe langa faptul ca acesta curata dintii si intareste gingiile. Uleiul de rodie este un eficient balsam de par pentru tratarea parului deteriorat, incaruntit, subtiat, incalcit si greu de stapanit facandu-l moale, controlabil si hidratat. Se inverseaza in mod eficient semnele de imbatranire.

Un studiu efectuat la Universitatea din Michigan Medical School, care a fost publicat in Jurnalul de Etnofarmacologie a raportat ca uleiul din seminte de rodie incurajeaza proliferarea keratinocitelor, care ajuta la regenerarea epidermei. Prin urmare, se trateaza eficient unghiile deteriorate si cuticulele de la maini si picioare si este utilizat in manichiura si pedichiura ca si o baie sau un masaj.

Semintele de rodie amestecate cu scoarta copacului de mango si pulbere de coaja parfumata au fost foarte mult folosite in India antica pentru a elimina mirosurile corpului asociate cu probeleme de piele.

Deci, daca este consumata sau utilizata pe par sau pe piele, rodia este un fruct util pentru sanatatea si frumusetea dumneavoastra.